Innsikt
Vi gjør det enkelt for kandidater å melde interesse for styreverv, og gir virksomheter et mangfoldig utvalg av kvalifiserte kandidater.
Vi gjør det enkelt for kandidater å melde interesse for styreverv, og gir virksomheter et mangfoldig utvalg av kvalifiserte kandidater.
Hvilke risikoer har et styremedlem i forhold til økonomisk ansvar? Aboard samarbeider med Optra Risk, en uavhengig forsikringsmegler som bistår klienter i forbindelse med forsikring av risiko i operasjonelle (styreforsikring) og transaksjonsrelaterte forhold. I denne artikkelen forklarer Optra Risk betydningen av styreansvar og behovet for styreansvarsforsikring for å beskytte styremedlemmers personlige formue. Optra Risk har lang og omfattende erfaring, og som nisjespesialist vet de hva som vil være mulig å oppnå i forsikringsmarkedet og vil alltid gjøre sitt ytterste for at kunder skal være beskyttet av markedets best oppnåelige styreansvarsforsikring.
Styrehonorar er en kompensasjon for styrearbeidet, og det varierer mye etter type selskap, størrelse og risiko. Hva du kan forvente og/eller hva slags honorar burde du gi?
Det er viktig å avklare et eventuelt honorar på forhånd, både når man setter sammen styret og når man vurderer å påta seg et styreverv. Uansett om du får honorar eller ikke, bør erfaringssamling og motivasjon være det viktigste!
Vi er kjempestolte av å kunne presentere at vi samarbeider med Admincontrol.Vi er takknemlig for at de har tiltro til våre løsninger og ser spent på tiden fremover.
“Gjennom vårt samarbeid med Aboard bringer vi erfarne og kompetente mennesker sammen. Vi deler målet om verdiskapning, og jobber for profesjonalisering av styrerommet. Sammen utfyller vi hverandre, og vi har funnet naturlig sammen.” daglig leder, Møyfrid Øygard.
Les mer om samarbeidet i denne artikkelen.
«Etter hvert styremøte spør vi deltagerne; var det et godt møte, og alle svarer JA – hver eneste gang».
Hvordan evaluerer du ditt styre og er dette den beste måten? Vi diskuterer hvordan et styre bør evalueres for mest mulig utnyttelse av potensiale.
Valget av et kompetent og effektivt styre er av avgjørende betydning for enhver bedrift. Mens det er aksjonærene gjennom generalforsamlingen som bærer ansvaret for å utnevne et styre i henhold til selskapets vedtekter, er en valgkomité en verdifull ressurs i denne prosessen. Valgkomiteen fungerer som bindeleddet mellom eiere og styret og spiller en nøkkelrolle i å identifisere, evaluere og anbefale kandidater til styret. Denne artikkelen utforsker betydningen av valgkomiteer og hvordan man effektivt oppretter og driver en.
Charlotte von Krogh har nylig blitt en del av teamet i Aboard. Hun har vært å møte ved flere anledninger og har et brennende engasjement for Aboard sitt arbeid.
Bli bedre kjent med Charlotte og hennes tanker rundt vårt samfunnsansvar i denne artikkelen.
Er styret ditt det beste eller bare “godt nok”? Har det vært lite utskiftning over mange år slik at dere har «Sleeping Beauties» som fortsetter i styret? Da er det kanskje på tide å vurdere andre muligheter. Denne artikkelen utforsker viktigheten av å rekruttere og utvikle et dyktig styre for å maksimere organisasjonens potensiale. Vi utfordrer status quo og oppfordrer til å tenke utenfor boksen når det gjelder styrevalg.
I Arendalsuka engasjerte Aboard med en svært spennende politisk debatt om; “Mangfoldighet i norske styrer”. Spennende tanker og innspill kom fra panelet som besto av: Åse Kristin Ask Bakke, Arve Juritzen, Astrid Skaugseth, Ingar Bentsen og Janne Log. Mangfold og rekruttering til norske styrer ble diskutert. Enigheten var den samme; vi må finne styrekandidater utenfor vennekretsen vår.
Valgkomiteen er et sentralt ledd mellom styret og eierne. For å effektivisere og avlaste er det lurt å ha en valgkomite, likevel er det mange bedrifter som ikke har dette i dag. Denne artikkelen tar for seg ulike aspekter ved valgkomiteen verdt å tenke over. Er det lurt å bruke denne høsten på å etablere en valgkomité kanskje?
I tiden fremover vil det være mer aktuelt enn noen gang å finne riktig kandidat til morgendagens styrer. Fra utgangen av 2024 vil det være tydelig krav om kjønnsbalanse i norske styrer for større bedrifter. Norge er første land som innfører et såpass omfattende tiltak for kjønnsbalansering. Over en periode på 4 år skal vedtaket gradvis bygge opp et større mangfold i norske styrer. Men hva er det egentlig som har blitt innført og hvordan bør vi forholde seg til dette?
Å velge styremedlemmer er en viktig beslutning for enhver organisasjon. Styremedlemmene spiller en avgjørende rolle i å sette strategier, ta beslutninger og følge opp på bedriftens vegne. Men hvordan velger man de beste kandidatene til styret? Og hvordan hjelper og hemmer psykologien oss i prosessen? Kan vi unngå bias og fordommer i utvelgelsesprosessen? For å forstå dette bedre, kan det være nyttig å ta en titt på noen av de grunnleggende psykologiske mekanismene som er involvert i valgprosessen.
1. januar 2004 ble det stilt krav om at det for store styrer (med ti eller flere medlemmer) skulle være representert med minst 40% av hvert kjønn i offentlige eide foretak.
I januar 2006 trådte de samme reglene i kraft for private allmennaksjeselskaper. Raskt og med mye diskusjon, ble dette gjennomført og vi fikk minst 40% andel av hvert kjønn. Hva har skjedd siden? Kvoteringen har sørget for at kvinneandelen fortsatt ligger stabilt litt over 40%.
Ofte er vårt eget nettverk veldig likt oss selv på mange måter. Samme geografi, studiesteder, årskull, etnisitet etc. Enkelt – ja, men best? Dette reduserer faktisk styrets potensiale som verdiskaper for bedriften.
Dagens krav og forventninger viser at mange styrer har behov for fornyelse for å møte morgendagens utfordringer og fremtidens løsninger. Styret er en viktig funksjon for enhver virksomhet, og derfor også for hele samfunnet.
Uavhengige styremedlemmer bidrar til økt verdiskaping, fordi de ikke har bindinger, i tillegg til det de medbringer av kunnskap og kompetanse. Et verdiskapende styre er godt balansert med uavhengige medlemmer, eier-relaterte representanter og eventuelle ansatte-representanter.
Det nåværende og framtidige samfunnet vårt, gjør at alle virksomheter står overfor store endringer. Det er endringer i markedssituasjoner, forretningsmodeller, organisasjonsdynamikk. Vi digitaliserer og restrukturerer. Samfunnet forventer bærekraftige tilnærminger og synlig mangfold.
Vår tjeneste for styrerekruttering er på plass og vi er klare for å sette Aboard på kartet. Vi er ditt utvidede nettverk, din hjelper og din ressurs. Vår idé startet som et inderlig ønske om å bidra til økt verdiskapning i næringslivet. Nå kan vi for alvor si at idéen er en realitet. Det er vi stolte av!
Vårt nettverk blir ditt nettverk når vi jobber sammen. Aboard har samlet sett en relasjon og nettverk med nærmere 5000 ledere i norsk næringsliv. Vi har prioritert å lage et godt format på styre-CV for våre kandidater og har etablert et «hjem» for styrekandidater for å imøtekomme et sterkt markedsbehov for disse.
Styret har stor påvirkning på virksomhetens både retning og verdiskapning. Styret er viktig, og styresammensetning og rekruttering til styret fortjener derfor å anerkjennes for sin viktighet.
På samme måte som vi ønsker å bidra til at ditt nye styre skal gi økt verdiskapning, ønsker vi at våre tjenester skal oppleves verdiskapende for deg. Vi gir deg ulike valgmuligheter i forhold til hvor mye arbeid du selv ønsker å gjøre i kvalifiseringsprosessen, og hvor mye du ønsker at vi skal gjøre.
Styret i en virksomhet, sammen med ledelsen, utvikler virksomheten i sin strategiske retning. Vi digitaliserer og restrukturerer. Samfunnet forventer bærekraftige tilnærminger og synlig mangfold.