Hvordan bli klar for intervju og vurdere et styreverv

Å bli invitert til intervju eller samtale for et styreverv er en milepæl, og det krever gode forberedelse for å sikre at du presenterer deg selv på best mulig måte. Like viktig er det å vurdere tilbudet grundig når du kommer dit i prosessen. Denne artikkelen gir deg en introduksjon til hvordan du kan forberede deg til intervjuet og hva du bør vurdere når du får et tilbud om styreverv.

Forberedelse til Intervjuet

1. Research Selskapet

Før du møter til intervjuet, er det viktig å gjøre grundig research på selskapet du har søkt styreverv i. Besøk selskapets nettside, les om deres produkter eller tjenester, og sett deg inn i selskapets verdier og misjon. Bruk verktøy som Google, Proff.no og bedriftens sider for å finne informasjon og nyheter om selskapet.

2. Les Annonsen Grundig

Gå nøye gjennom annonsen for vervet. Noter deg hvilke kvalifikasjoner, erfaringer og personlige egenskaper som vektlegges. Dette vil gi deg en pekepinn på hva selskapet ser etter i en styrekandidat, og hva du bør trekke frem  i dine svar for å vise at du matcher disse kravene. Er dette et verv du engasjerer deg for og vil trives i?

3. Kjenn Personene Du Skal Møte

Finn ut hvem du skal møte. Hvis du vet navnene på intervjuene, kan du søke opp informasjon om dem på LinkedIn eller selskapets nettside. Dette vil hjelpe deg å forstå deres bakgrunn og hvilke roller de har i selskapet.

4. Forbered Deg Godt

Tenk gjennom hvordan din erfaring og dine ferdigheter kan bidra til styret. Hvilke deler av annonsen treffer deg, og hvilken verdi kan du tilføre styret? Reflekter over dine tidligere resultater og hva du har skapt tidligere. Vær klar på hvilke erfaringer du bringer med deg, og hvordan du kan bruke dem i denne nye rollen.

5. Vær Ærlig

Det er viktig å være ærlig om hvem du er og hva du kan bidra med. Ikke prøv å fremstå som noen du ikke er. Vær oppmerksom på hvordan du kommer andre i møte på intervjuet. Tilpass deg intervju-tempoet; (hvis de snakker sakte og rolig, bør du gjøre det samme), og still nysgjerrige og relevante eller relaterte spørsmål basert på innsikt, erfaring og opplevelser. By på deg selv og det du kan.

6. Be om Agenda

Før intervjuet, be om en agenda slik at du kan forberede deg. Vær imidlertid fleksibel, da agendaen ikke alltid følges til punkt og prikke. Sett av ekstra tid i etterkant av intervjuet i tilfelle det varer lengre enn forventet.

7. Konsistens Er Nøkkelen

Vær konsistent gjennom hele intervjuprosessen. Hvis du opptrer ulikt fra det ene intervjuet til det andre, kan det skape et usikkert inntrykk.

Intervjuet

Første Intervju

Under det første intervjuet, fokuser på å la selskapet bli kjent med deg. Del din bakgrunn, erfaringer og hvorfor du er interessert i styrevervet. Dette er også din sjanse til å lære mer om selskapet og få en følelse av kulturen deres.

Andre Intervju

I det andre intervjuet bør du sørge for at du får nok informasjon til å vurdere vervet selv. Still spørsmål om selskapets strategi, økonomi, utfordringer og hvordan de ser for seg styrets rolle fremover. Spør etter forventinger til styret, de andre i styret, styrets samlede kompetanse etc.

Vurdere Tilbudet

Rom til Å Stille Spørsmål

Sørg for at det er rom i intervjuet til å stille de spørsmålene du trenger svar på for å vurdere vervet. Dette inkluderer spørsmål om selskapets økonomi og risikoer. Det er viktig å sikre at selskapet har de nødvendige ressursene og støtten du trenger for å utføre jobben. Still også spørsmål rundt hvordan styret jobber, tidsforbruk som antall møter, hvor styremøtene holdes, forventinger til styrets deltakelse på arrangementer osv. Spør gjerne planlagt introduksjon og onboarding i styret arbeid, og avklar kompensasjon for styrearbeidet.

Risiko og Forsikringer

Spør om selskapets risikoer og forsikringsdekning. Det er viktig å forstå hvilke risikoer du potensielt tar på deg som styremedlem og hvordan selskapet håndterer dem. I dette er det viktig, ikke bare at de har forsikring, men hva denne forsikringen dekker.

Din Rolle i Styret

Still spørsmål for å sikre at rollen du ønsker å ta i styrerommet verdsettes og er mulig å få til, slik at du får den plassen du ønsker. Vil du sitte i styret eller vil du jobbe i styret? Og er dette et styre man sitter i eller jobber i? Du bør få klarhet i hva du kan forvente deg, både i form av ansvar og bidrag. Det er viktig at du føler at du kan bidra på en meningsfull måte og at du får den utviklingen du ønsker.

Utbytte

Vurder om vervet gir deg det utbyttet du ønsker faglig og erfaringsmessig, eventuelt økonomisk. Styreverv skal være gjensidig fordelaktige. Hvis du føler at vervet ikke passer for deg eller du ikke får det utbyttet du så for deg, bør du vurdere å takke nei.

Husk at vurderingen går begge veier. Du skal vurdere selskapet like mye som de vurderer deg. Sørg for at det er en god match og at du føler at du kan trives og bidra i styret.

Tilbakemelding og Fleksibilitet

Etter intervjuene, ta deg tid til å reflektere over hva du har lært. Ikke vær redd for å be om mer informasjon hvis det er noe du fortsatt lurer på. Vær også fleksibel og åpen for å justere dine forventninger basert på det du lærer gjennom prosessen.

Avslutning

Å forberede seg til et styre-intervju og vurdere et tilbud om styreverv krever både tid og innsats. Ved å reflektere over disse punktene kan du sikre at du er godt forberedt og gjør en grundig vurdering av om vervet er riktig for deg. Aboard legger ut alle våre verv på plattformen. I vår annonsering prøver vi også å fange opp noe av kulturen og verdiene i virksomheten. Vi ønsker å bidra til at begge parter er forberedt og har mulighet for å være gode i rekrutteringsprosessen. Det er et styre der ute som har behov for akkurat din kompetanse. Vi håper vi kan hjelpe akkurat det styret.

Skrevet av: Inger Helene Melbye-Larsen  | 14.06.24

nb_NONorwegian