Oppsummering fra styrekonferansen Drivkraft 16. januar 2025

Drivkraft-konferansen samlet ledere og eksperter i en inspirerende kveld om å tenke nytt og utfordre det etablerte. I tråd med Solan og Ludvig ble det diskutert hvordan vi kan unngå å “gå baklengs inn i styrene”, ved å se på mangfold og inkludering som essensielt for innovasjon. Uenighet ble ansett som en styrke som gir rom for kreative løsninger, og konferansen understreket at arbeidet med inkludering krever både mot og engasjement. Her er vår oppsummering.

Mangfoldighet starter i styret

Et viktig tema i diskusjonene var hvor avgjørende det er at arbeidet med mangfold begynner i toppledelsen. En av paneldeltakerne påpekte at mangfoldighet og inkludering må gjennomsyre hele virksomheten, og at styret spiller en nøkkelrolle i dette. Tor Andreas Bremnes i Inclu fremhevet det store potensialet for inkludering, og viste til at personer med funksjonsnedsettelser alene utgjør en gruppe større enn Kinas befolkning. For at organisasjoner virkelig skal speile samfunnet, må mangfold forankres helt fra styrenivå. Åpningen av konferansen ved Tara Slam satte tonen for viktigheten av å inkludere ulike stemmer i samtalen.

Bryt ned gamle hindre

Et av hovedspørsmålene på konferansen var hvordan vi kan bli kvitt hindrene som gjør det vanskelig å oppnå mangfold og inkludering. Svaret lå i å utfordre etablerte strukturer og tankesett som ikke lenger er bærekraftige. Flere av paneldeltakerne fremhevet at reelle endringer krever en grundig tilnærming og mot til å stille spørsmål ved hvordan virksomheter fungerer i dag. Faten Lubani i Globale Sandefjord delte sitt unike inkluderingsperspektiv, mens Dilek Ayhan fra The Conduite Oslo bidro med sin interkulturelle kompetanse og hvordan de kan berike organisasjonen. 

Mette Ballari i Nordic Family Business snakket om viktigheten av å kjenne seg selv og stå i eget bidrag, spesielt i konteksten av generasjonsskifter i familieeide selskaper. Vibeke Gwendoline Fængsrud fra House of Math påpekte at “friksjon er bra; det kan hjelpe oss til å finne de beste løsningene for virksomheten.” Svein Gogstad ga oss et innblikk hvordan de turte å gå for et uavhengig og profesjonelt styre og effektene det har gitt Krysse i dag. Advokat Terje Andersen i Helmr adresserte de juridiske aspektene, og minnet oss om at det å ha mangfoldige perspektiver også er en juridisk og etisk forpliktelse for styrer.

En kulturendring basert på genuint engasjement

Mangfoldsarbeid handler ikke bare om å oppfylle kvoter eller å kunne vise til statistikk. Det handler om å skape en kultur hvor ulike stemmer blir hørt, respektert og aktivt brukt for å styrke virksomhetens samspill og resultater. Et viktig budskap fra konferansen var at det som virkelig teller, er kompetansen, ferdighetene, engasjementet, ideene og tiden du bidrar med – ikke kjønn, alder eller bakgrunn. I et styre er det hva du ønsker å tilføre som betyr mest. Samtidig var det en tydelig enighet om at mangfold bidrar til bedre styrer og sterkere resultater.

Hva tar vi med oss videre?

Drivkraft-konferansen minnet oss om at arbeidet for mangfold og inkludering ikke er en kortsiktig strategi, men en kontinuerlig prosess som krever tid, vilje og engasjement. Det handler om å ta ansvar for endringer som ikke bare skaper bedre arbeidsplasser, men også et mer rettferdig og bærekraftig samfunn.

Takk til alle deltakerne som bidro med sin kompetanse, erfaring og inspirasjon. Denne konferansen markerer starten på en viktig samtale, og det er essensielt at vi fortsetter å holde den levende.

Skrevet av: Aboard | 04.12.24

en_GBEnglish