Vingeklippede styrer? Valgets kvaler og styre-jaktens mulige konsekvenser

I jakten på økt kvinneandel i norske styrer, står mange selskaper overfor en rekke skjebnesvanger beslutninger: Skal de redusere antall styremedlemmene til bare to for å unngå reguleringen? Skal de flytte hele styret over i et Advisory Board? Skal de endre noen styremedlemmer til observatører? Skal de rekruttere og øke styret? Skal de velge noen ut av styret? Hva er konsekvensene av slike tilnærminger, og kan tilnærmingen være en feilslått strategi, en farlig vei som kan true både verdiskapning og selskapets langsiktige overlevelse?


Et dilemma av dimensjoner

Den nye reguleringen for å sikre kjønnsbalanse i styrer har satt selskapene under enormt press. Mange små og mellomstore bedrifter (SMB) opplever det vanskelig. Som oftest er det kvinneandelen det skorter på.  Å finne kvinner til styrene. I desperasjon for å innfri nye krav har flere  kuttet ned antall styremedlemmer. Da unngår man kravet. Hva skjer med mangfoldet, kompetansen og den nødvendige ekspertisen når styrene blir mindre og sårbare?


Juridisk og økonomisk risiko

Å kutte antallet styremedlemmer til bare to kan høres fristende ut. Har man tenkt gjennom juridisk og økonomisk risiko? Dette kan være oppskriften på fadese:

Økt personlig ansvar: Når antallet styremedlemmer reduseres, svekkes den kollektive ansvarsdelingen. De sittende medlemmenes ansvar for styrebeslutninger blir mer konsentrert, noe som øker risikoen for at de kan stilles personlig til ansvar ved eventuelle juridiske problemer.

Hvem holder dem i sjakk? Et lite styre kan mangle uavhengighet og integritet, med økt risiko for interessekonflikter som kan ødelegge selskapet.

Mangel på variasjon: Med færre perspektiver forsømmer man mulighetene for å identifisere kritiske risikoer som kan koste selskapet dyrt.


Økonomiske konsekvenser

Enten vi liker det eller ei, kan konsekvensene bli ødeleggende:

  • Erstatningsansvar: Aksjeloven § 17-1 fastslår at styremedlemmer kan holdes ansvarlige for skader de har påført selskapet eller tredjepart ved forsettlig eller uaktsom atferd. Dette inkluderer både konkrete økonomiske tap og omstendigheter der manglende kompetanse eller aktivt tilsyn har ført til skader.
  • Personlig risiko: Styrets medlemmer har et personlig ansvar for å utføre sine plikter på en aktsom måte. Hvis et styremedlem unnlater å oppfylle lovpålagte krav, som å sikre selskapets forsvarlige kapitalstruktur, kan de være personlige ansvarlige for konsekvensene, inkludert straffeansvar i alvorlige tilfeller.
  • Innsyn og kontroll: Aksjeloven krever at styret skal sørge for en forsvarlig organisering av virksomheten, inkludert plikter knyttet til økonomisk kontroll og rapportering. Unnlatelse av å utføre disse oppgavene kan føre til erstatningsansvar.
  • Investor- og kreditttillit: Et styres ansvar for selskapets drift og overholdelse av lover kan direkte påvirke interessen fra investorer og kreditorer. Mangel på tillit kan hindre selskapet i å tiltrekke kapital.
  • Juridiske kostnader: Hvis styret blir stilt til ansvar, kan det oppstå betydelige juridiske kostnader, både for styret og selskapet, i form av erstatningskrav og omkostninger knyttet til eventuelle rettsprosesser.
  • Sammenbrudd av beslutningsprosesser: Færre hoder kan føre til flere feilgrep. Manglende erfaring, forståelse av trusler i makro-bildet,  og innsikt fra andre virksomheter, bransjer, geografier etc. kan resultere i fattige beslutninger som rammer bunnlinjen hardt.
  • Redusert perspektiv: Et lite styre kan redusere mangfoldet av synspunkter, noe som kan hindre identifisering av risikoer og muligheter, og dermed føre til dårlige beslutninger.
  • Kompetansekrav: Den økende kompleksiteten i lover og reguleringer kan medføre at de gjenværende styremedlemmene ikke har den nødvendige kompetansen.


Optimal Styresammensetning: Nøkkelen til Innovasjon og Vekst

Et styre bør være en livsviktig kilde til innovasjon, ikke en hindring for fremdriften. Måten vi strukturerer styrene våre på, vil definere fremtiden til selskapene i Norge. Ved å redusere styret til et minimum, kan man risikere at det ikke finnes tilstrekkelig kompetanse til å oppfylle selskapets behov.


Så, hva kan selskapene gjøre?

For de som føler presset fra reguleringene, er det mulig å proaktivt endre tilnærmingen:

Målrettet rekruttering: Fokuser på å identifisere talentfulle kvinner som kan berike styret med sine perspektiver og erfaringer. Det finnes mange dyktige kvinner som er klare til å bidra til selskapets suksess og vekst.

Utvid nettverket: Få hjelp av aktører som har et større nettverk enn deg selv for å identifisere og gjerne vurdere styrekandidater opp mot ditt behov.

Informer og publiser: som ved rekruttering til stillinger i selskapet, kan man også annonsere styreposisjoner ut i markedet for å få tilgang på en større bredde kandidater, enten selv eller med hjelp fra profesjonelle. 

Det er også en rekke andre mekanismer som kan brukes for å sikre tilfang av gode innspill, spørsmål og refleksjoner i styrerommet, selv om de ikke løser de regulatoriske kravene;

Styrke kompetansen: Gi nødvendig opplæring og utvikling for eksisterende medlemmer. Kunnskap er makt i et stadig skiftende forretningsklima.

Kryss-samarbeid: Bli med på samarbeid med andre selskaper for å dele erfaringer og lære av hverandre.

Etablere en rådgivende gruppe: I stedet for å redusere styret, hvorfor ikke opprette et rådgivende organ som kan støtte uten å ofre ansvarsområder?

Et styre skal være mer enn bare et kontrollorgan. Et velfungerende styre fungerer som en verdiskaper og strategisk partner. For å oppnå dette er det viktig å ha medlemmer med ulik bakgrunn og erfaring. Ved å begrense antallet styremedlemmer reduseres muligheten for å dra nytte av ulike perspektiver i beslutninger og diskusjoner.


En oppfordring til styrene

I lys av den nye reguleringen er det avgjørende at næringslivet velger å bevare styrken og integriteten til styrene, fremfor å redusere kapasiteten. Et mangfoldig og kompetent styre er ikke bare en forpliktelse, men en nødvendighet for å navigere i fremtidens utfordringer. 

La oss sammen arbeide for et styresystem som gir selskapene mulighet til å blomstre, utfordre og støtte ledelsen, og fokusere og prioritere i oppgavene. Husk at Aboard er her for å hjelpe dere med å identifisere de rette kandidatene som kan bidra til et sterkt og mangfoldig styre. Sammen kan vi sikre at styrene våre har de beste forutsetningene for å lykkes.

Skrevet av: Aboard | 04.12.24

en_GBEnglish