Ditt styre fortjener de riktige menneskene

Under vår presentasjon på Arendalsuka 2024 belyste vi viktigheten av å rekruttere de riktige menneskene til styrerommet. Dette er essensielt for å sikre at virksomheter ikke bare opererer effektivt, men også er rustet til å møte fremtidens utfordringer.


Fortidens styrerom

Historisk sett har styrerommet vært dominert av menn, venner og kjente, med et sterkt fokus på kontroll. I 1987 ble reglementet skjerpet, noe som innførte strengere krav til regnskap og økonomisk rapportering, samt dokumenterte prosedyrer for ledelse. Dette førte til en gradvis profesjonalisering av styrearbeidet, men mange av de samme begrensningene ved rekruttering gjennom personlige nettverk fortsatte.


Gårsdagens styrerom

I 1997 ble aksjeloven endret slik at styret måtte sette selskapets mål og strategier og overvåke risikoene de stod overfor. Til tross for dette var det fortsatt lite mangfoldighet i styrene, og de fleste styremedlemmer ble rekruttert gjennom personlige nettverk.


Dagens styrerom

I dag har vi en mer balansert tilnærming med både menn og kvinner i styrene. Kjønnsrepresentasjonen har økt takket være lovgivning som krever minst 40 % kjønnsbalanse i ASA-styrer. I 2024 viser SSB-tallene at 43,9 % av styremedlemmene er kvinner. I  aksjeselskaper derimot er kvinneandelen 20,3 %. Nå har vi fått tilsvarende kjønnskrav i AS, og dette implementeres gradvis fra 2024. 

Vi sitter ikke lenger i styret; vi jobber i styret. Som styre er vårt mål å bidra til at virksomheten er bærekraftig og oppnår verdiskaping – mer enn bare lønnsomhet. Selskapet skal være til nytte, utvikle og videreutvikle, sysselsette, investere og bygge kompetanse og lokalsamfunn. Styremedlemmer må tenke digitalt, teknologisk og bærekraftig, og fokusere på governance, forretningsmodeller, rapportering, organisering, produksjon, kontrakter og markedsvurderinger.


Nye spørsmål

9 av 10 styrer stiller fortsatt spørsmålet: “Hvem kjenner vi?” Burde vi ikke heller spørre: “Hva trenger vi?” “Hvordan forbereder vi oss på endringer som kommer?” “ Hva er det vi ikke kan, og Hva tenker vi om styrets kompetanse i forhold til utfordringer fremover?” “Hvor er vi som styret svakest og trenger forsterkning?” “Hva savner du og hva ønsker du mer av i styredynamikken?”


Hvordan får vi et mest mulig verdiskapende styre?

87% av alle styrerekrutteringer  skjer via personlige nettverk. Mange høyt kvalifiserte kandidater får aldri sjansen til å presentere sine ferdigheter. De er ikke i nettverket. Tenk hva næringslivet går glipp av, og hvilket potensial vi som samfunn faktisk har.

Det er avgjørende å finne den rette personen. Denne personen må passe riktig inn i styret totalt sett, og styret trenger å ha arbeidsprosesser som faktisk bidrar til at styrets medlemmer best mulig kan komme med sine bidrag. Den riktige balansen – det rette individet inn i det riktige styret med de rette arbeidsprosessene.


Strategiske fordeler ved rette styremedlemmer

Rett styremedlem kan tilføre betydelig verdi til en virksomhet gjennom verdifulle perspektiver fra ulike bransjer, som hjelper med å forme selskapets strategiske retning.  De kan åpne dører for nye forretningsmuligheter, partnerskap og markeder. Deres erfaring innen risikostyring bidrar til å identifisere og mitigere potensielle trusler mot selskapet. Mangfold i bakgrunn og erfaring fører til kreative løsninger og nye idéer. Styremedlemmer sikrer at selskapet følger lovgivning og beste praksis innen selskapsstyring, noe som øker tilliten blant investorer og interessenter.

Fordeler ved å vurdere styreverv

Å ta på seg et styreverv kan åpne mange dører for deg. Det gir en flott mulighet for personlig og profesjonell vekst, hvor du kan utvikler deg kontinuerlig og få verdifull erfaring innen strategisk ledelse.  Du bygger nettverk med dyktige ledere og eksperter, og får oftest  økonomiske fordeler. 

Gjennom styrevervet får du sjansen til å påvirke viktige beslutninger og bidra til samfunnsutvikling på en meningsfull måte. Å ha et styreverv gir deg også økt respekt og anerkjennelse i bransjen, noe som kan berike både din karriere og ditt omdømme.


Fremtidens styrerom

Hvem vet? Hvilke kompetanse- eller kunnskapskrav? Fortsatt bare venner og kjente rundt bordet? Vi håper på uavhengighet, og vi håper på mangfoldighet i sammensetning – på alle variabler. Vi håper styret samlet er påkledd for utfordringene fremover, og vi håper noen har hjulpet til å finne den rette sammensetningen.

Vi håper styret sammen er verdiskapende for Selskapet.

Styret fortjener de riktige menneskene. De riktige kvinnene, de riktige mennene, de riktige personene med den komplementære, mangfoldige kompetansen og erfaringen.


Her finner du link til hele debatten:
Kjønnsbalanse i styrerommet >

Skrevet av: Aboard  | 01.09.24

en_GBEnglish